Nyitólap » Ha nem eszik eleget... » Székrekedés nagyobb gyerekeknél

Székrekedés nagyobb gyerekeknél

A közösségbe bekerülő gyerekeknél gyakran alakul ki székrekedés. Az iskolakezdet ugyanúgy előhozhatja ezt a problémát, mint az oviba szoktatás. Sőt, annyival nehezebb is a helyzet, hogy az óvodában még általános az izgés-mozgás, a nap nagy részét rohangálva tölthetik a gyerekek, a kisiskolásokat viszont rögtön arra szocializálják, hogy nyugodtan üljenek a fenekükön, ne ugrabugráljanak, hanem uralkodjanak magukon és a mozgáskényszerükön.


Mindehhez hozzájárul, hogy általában az étkezési lehetőségek is gyökeresen megváltoznak ilyenkor. Ritkábban ehetnek a gyerekek, és az iskolai menza csak keveseknek jelent igazi élményt. Ha kevés a zöldség és gyümölcs egy gyermek étrendjében, illetve ha nem iszik eleget, akkor könnyen besűrűsödhet a széklete. A mozgáshiány ugyanezt idézi elő, nem beszélve a biztonságérzet elvesztése által okozott stresszről.

A gyerekek szervezete nemigen szokott még beállni arra, hogy korán reggel, az iskolába indulás előtt sikerüljön kiüríteni a beleiket. Az órákon többnyire nem szabad kimenni, a szünetekben, pedig kellemetlen lehet a zsúfolt vécékben a kakilás. Ezért már a gyerekek nagy része is elnyomja az ingert, és a hazatérésig tartogatja a székelést. Nemegyszer fordul elő viszont, hogy amikor már gond nélkül elvégezhetné a dolgát, addigra teljesen elmúlik az 'ihlet'. Talán már nem is meglepő, hogy mindennek gyakorta súlyos székrekedés a következménye.

Akkor beszélünk székrekedésről, ha száraz, göbös a széklet, és nagyon nehezen, fájdalmat okozva távozik. Ideális esetben naponta többször is kakil egy gyerek, de a székrekedés okozta fájdalom félelmet szül, ami kihat a testi működésre is, konkrétan visszatartja - és ez által közvetve besűríti - a székletet. Az ördögi kör beindult.

Ha négy-öt nap kimarad, annak már komoly következményei is lehetnek. A kakilás ugyanis nemcsak a feleslegessé vált salakanyagoktól szabadítja meg a szervezetünket, hanem sokféle méreganyagtól is. Ha mindez bennünk marad, az szó szerint mérgez minket. Megfájdul a fejünk és a hasunk, rossz lesz a közérzetünk.

Ha megtettünk minden tőlünk telhető dolgot annak érdekében, hogy gyermekünk egészségesen táplálkozzon, fogyasszon sok rostot, igyon sok vizet és sportoljon is rendszeresen, és mindezek ellenére továbbra is fennáll a székrekedéses állapot, akkor itassunk vele folyékony speciális rostkeveréket tartalmazó gyógytápszert, vagy fogyasszon rostkeveréket.

Frissítve: (2014.07.28.)

Mi a táplálásterápia?


A táplálásterápia nem más, mint egy módosított étrend, ami által a gyermek szükségleteit figyelembevéve biztosíthatjuk a megfelelő energia- és tápanyagbevitelt.

Tovább...


További kapcsolódó írások: