Nyitólap » Ha nem eszik eleget... » Ha válogatós a gyermekünk

Ha válogatós a gyermekünk

Azt a gyereket nevezzük válogatósnak, aki az erős éhségérzete ellenére sem fogad el bizonyos ételeket. Inkább éhezik, mint hogy megegye azt, amit nem szeret. És persze egy válogatós gyerek sokféle ételt nem szeret.


Válogatós babák

Válogatóssá általában csak azután válnak a gyerekek, miután megjelenik az önálló akaratuk. A folyamat azonban már a hozzátápláláskor elkezdődik. Az anyatejről vagy a tápszerről való leválasztás ugyanis fokozatosan és megadott szempontok szerint, megfelelő sorrendben történik. Már ekkor előfordulhat, hogy egy baba nem kéri azt, amit kínálunk. Ilyenkor választhatunk valami mást, amit szívesen fogad. pl. krumpli helyett répát  stb.

Ha lehet, nyugodtan vegyük figyelembe egy gyerek ízlését, de azért tudjunk róla, hogy alapvetően a szülők következetességén múlik, hogy egy gyereket hozzá tudnak-e szoktatni a változatos és egészséges táplálkozáshoz.

Egyéves koruk körül az akaratukat a gyerekek leginkább az ételek elfogadásával vagy elutasításával tudják kifejezni. Nagy hiba, ha egy válogatós gyereknek az ijedt szülő túl nagy választékot kínál, pl. naponta akár háromfélét főz, gondolván, az egyik majdcsak  jó lesz. De az is szörnyű, ha mindig ugyanazt az egy dolgot készítjük, amit biztosan szeret.

Akkor fogjuk tudni megszerettetni a különféle ízeket, ha tudatosan figyelünk erre. Ha a baba nem eszi meg, amivel megkínáljuk, ne erőltessük, de ne is adjunk mást egészen addig, amíg legalább egy részét el nem fogyasztja az adott ételnek.

Válogatós gyerekek

A nagyobb gyerekekre jellemző, hogy nem szívesen esznek zöldséget, főzelékeket, ha tehetnék, mindig tésztát kérnének. Könnyen belátható, hogy a gyermek egészsége ellen cselekszik az a szülő, aki mindezt elfogadja. Legalább variáljuk ilyenkor a kínálatot és törekedjünk elfogadható kompromisszumokra, pl. lehet tészta, de csak zöldségkörettel.

Nem gond, ha egy gyereknek vannak kedvenc ételei, illetve ha néhány dologra azt mondja, hogy kifejezetten utálja. De nagyon nem mindegy, mindez milyen arányban fordul elő, és sem azt nem érdemes tolerálni, hogy folyton csak turkáljon valaki  az ételben, sem azt, hogy miatta mindig ugyanazt kelljen készíteni. Az efféle válogatás kialakulása többnyire nem a gyerek sajátos ízlésének, hanem a szülői következetlenségnek és gyengeségnek a következménye.

Otthon válogat - vendégségben vagy közösségben pedig nem?

Furcsa tapasztalat lehet, hogy az otthon betegesen válogatós gyerek vendégségben vagy közösségbe kerülve jóízűen képes megenni azokat is, amiket korábban zsigerből utasított el. Ebből is látszik, hogy nemegyszer nem az étellel van a probléma, a válogatás csupán valamiféle önkifejezés, akarat- és erődemonstráció. Más közegben nincs szüksége a családban megszokott játszmákra, ezért bele sem kezd ezekbe.

Ennek ellenére egy gyermek ízlése természetesen el is rontható, például azzal, ha kicsi korában túl intenzív ízekhez és egészségtelen ételekhez-italokhoz szoktatjuk hozzá. Az a kiskamasz, aki évek óta rendszeresen édességeket és cukros üdítőt fogyaszt, valószínűleg tényleg nem lesz nyitott az egészséges és változatos táplálkozásra.

Mikor okozhat problémát a válogatás?

A legnagyobb problémát az jelenti, ha egy gyerek mindenhol válogat, és olyan keveset eszik, hogy nem fejlődik a korának megfelelően; fogyni kezd, legyengül, megbetegszik. Ilyenkor mindenféleképpen szakemberhez kell fordulni!

A védőnő vagy a körzeti orvos jó esetben a megfelelő segítőkhöz irányít. A gasztroenterológus megállapítja, szó van-e kóros súlyvesztésről, illetve valamiféle táplálkozási rendellenességről. A dietetikus összeállítja a megfelelő étrendet, szükség esetén pedig egy gyermekpszichológus segít megtalálni a probléma lelki gyökerét, mert gyakran egy feldolgozatlan pszichés sebzettség áll a háttérben.

Kóros fogyás esetén az a legjobb megoldás, ha megpróbálunk összeállítani egy minél bővebb listát a gyerek kedvenc ételeiből, és ezeket variáljuk úgy, hogy minél egészségesebb és változatosabb eredményt kapjunk. A listán szereplő ételeket folyamatosan és nagyon diszkréten bővítsük.

Ha beteges soványságról van szó, akkor szükség lehet arra is, hogy bevezessünk egy, a gasztroenterológusok által felírható speciális tápszert is a gyermek étrendjébe.

 

 

Frissítve: (2014.07.28.)

Mi a táplálásterápia?


A táplálásterápia nem más, mint egy módosított étrend, ami által a gyermek szükségleteit figyelembevéve biztosíthatjuk a megfelelő energia- és tápanyagbevitelt.

Tovább...


További kapcsolódó írások: