Nyitólap » Ha nem eszik eleget... » Hirtelen változásokkal járó étvágytalanság

Hirtelen változásokkal járó étvágytalanság

A gyerekek érzékenyen reagálnak minden hirtelen változásra. Nem kell feltétlen egy családtag halálára, a szülők válására vagy más tragikus eseményre gondolni, elég lehet bármiféle kizökkenés a megszokott rendből: egy költözés, egy iskolaváltás vagy egy közeli ismerős elköltözése.


Szülőként nem mindig gondoljuk át, hogy egy-egy döntésünknek milyen lelki következményei lehetnek gyermekünkre. Ha azt látjuk, hogy nagyon fáradt, kimeríti a sok különóra és edzés, lehet, hogy úgy határozunk, legalább időlegesen hagyja abba a zenélést vagy a sportot. És pont ezzel hozzuk esetleg olyan helyzetbe, ami durván kizökkenti őt abból a biztonságérzetből, amely alapvető feltétele a harmonikus életnek és a hatékony működésnek.

A hirtelen változásokra sok gyerek étvágytalansággal reagál. A felszínes felnőttek esetleg mindezt úgy értelmezik: „Nem elég, hogy több tárgyból rontott a gyerek, még válogatós is lett!". Amikor netán mindezt közlik is vele, akkor „jó" eséllyel tovább rontják a helyzetet, könnyen elmélyíthetik a kialakulóban lévő depressziót.

Ha magunkban tanácstalanok vagyunk, vegyük fel a kapcsolatot egy pszichológussal, esetleg az iskolai védőnővel vagy pszichopedagógussal. Nagyobb traumák esetén mindenképpen érdemes külső segítséget kérnünk.

Válás vagy folyamatos családi konfliktusok esetén a gyerekekre nagy teher hárul, amit sokszor egyedül képtelenek feldolgozni. Az esetleges családterápiába érdemes ezért bevonni őket is - természetesen megfelelő szakember irányításával. Mindenféle gyászhelyzetben a gyerekek tudat alatt sokszor magukat érzik felelősnek, és könyörtelenül meg is büntetik a „bűnöst". Mivel az egész folyamat nem tudatos, ezért az eljárás sem racionális, a gyermek világában azonban mégis teljesen logikus: legtöbben az örömöket és az ételt vonják meg maguktól ilyenkor, gyakorlatilag ezért válnak búskomorrá és étvágytalanná.

Kérjünk segítséget!

A pszichológus (súlyosabb esetben a pszichiáter) segíthet a mélyen elnyomott okok feltárásában és a lelki gyógyulásban, de ez önmagában még nem mindig elég. A hosszan tartó étvágytalansággal is kezdeni kell valamit. A gyerekek és kamaszok számára kifejlesztett gyógytápszerek pótolják a szervezetnek feltétlen szükséges tápanyagokat, illetve hozzájárulnak a megfelelő étvágy mielőbbi visszaállításához.

Frissítve: (2014.07.28.)

Mi a táplálásterápia?


A táplálásterápia nem más, mint egy módosított étrend, ami által a gyermek szükségleteit figyelembevéve biztosíthatjuk a megfelelő energia- és tápanyagbevitelt.

Tovább...


További kapcsolódó írások: