Nyitólap » Ha nem eszik eleget... » Akut betegség

Akut betegség

Egy hányós-hasmenéses vírus idején természetesnek vesszük, hogy a betegnek nincs étvágya, ha viszont „csak" egy durva meghűlés vagy egy ronda influenza kapja el a gyermekünket, sokszor nem értjük, miért nem akar még enni sem. Igazából semmi meglepő sincs ebben, tudniillik a legtöbb betegség, különösen ha magas lázzal járnak együtt, elveszi vagy legalábbis erősen csökkenti az emberek étvágyát.


A megfelelő folyadékbevitelre mindig ügyeljünk!

Abból nincs is baj, ha egy-két napig kevesebbet eszik valaki, ezért a hangsúlyt ilyenkor a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre kell helyeznünk. Minél gyengébb, minél elesettebb és lázasabb egy gyerek, annál nagyobb a kiszáradás veszélye, következésképpen annál több folyadékra van szüksége.

Sokat számít az is, ha tudjuk, mivel érdemes egyáltalán kínálnunk egy lázas gyereket. Lédús gyümölcsöket általában szívesebben fogadnak el, mint száraz és nehéz ételeket. Hányinger és hasfájás esetén másféle diétára van szükség: ekkor éppen egy-egy szem keksz vagy ropi jöhet jól, a lábadozás idején pedig egy kis adag sós vízben főtt krumpli vagy rizs.

Amikor az étvágytalanság tartóssá válik...

A valódi probléma akkor kezdődik, ha a betegség elmúltával sem tér vissza egy gyerek étvágya. Ez esetben érdemes dietetikushoz fordulni, és arra kérni, állítson össze egy roboráló, vagyis a korábbi erőnlétet helyreállító étrendet. Néhány adag nagy energiatartalmú, gyógyszertárban receptre is kapható gyógytápszer is segíthet abban, hogy minél előbb újra szívesen egyen a gyerek.

Frissítve: (2014.07.28.)

Mi a táplálásterápia?


A táplálásterápia nem más, mint egy módosított étrend, ami által a gyermek szükségleteit figyelembevéve biztosíthatjuk a megfelelő energia- és tápanyagbevitelt.

Tovább...


További kapcsolódó írások: