Nyitólap » Ha nem eszik eleget...

Ha nem eszik eleget...


 • Székrekedés nagyobb gyerekeknél

  A közösségbe bekerülő gyerekeknél gyakran alakul ki székrekedés. Az iskolakezdet ugyanúgy előhozhatja ezt a problémát, mint az oviba szoktatás. Sőt, annyival nehezebb is a helyzet, hogy az óvodában még általános az izgés-mozgás, a nap nagy részét rohangálva tölthetik a gyerekek, a kisiskolásokat viszont rögtön arra szocializálják, hogy nyugodtan üljenek a fenekükön, ne ugrabugráljanak, hanem uralkodjanak magukon és a mozgáskényszerükön.


  Ha válogatós a gyermekünk

  Azt a gyereket nevezzük válogatósnak, aki az erős éhségérzete ellenére sem fogad el bizonyos ételeket. Inkább éhezik, mint hogy megegye azt, amit nem szeret. És persze egy válogatós gyerek sokféle ételt nem szeret.


  Szellemi leterheltség

  A mai iskolarendszer a kisgyerekek számára nagyon megterhelő. Rengeteg a követelmény, ráadásul sok helyen nem is illeszkedik a tanulók életkorához és érdeklődéséhez. Akik komolyan veszik a tanulást, és szeretnének megfelelni, azok bizony gyakran nagyon elfáradnak.


  Hirtelen változásokkal járó étvágytalanság

  A gyerekek érzékenyen reagálnak minden hirtelen változásra. Nem kell feltétlen egy családtag halálára, a szülők válására vagy más tragikus eseményre gondolni, elég lehet bármiféle kizökkenés a megszokott rendből: egy költözés, egy iskolaváltás vagy egy közeli ismerős elköltözése.


  Tartós betegség

  Az elhúzódó, krónikus betegségben szenvedő vagy műtét előtt álló gyerekeknek olyan étrendre van szükségük, ami hozzásegíti őket a gyorsabb gyógyuláshoz. Nagyon fontos ilyenkor, hogy tudatosan tápláljuk a beteg gyermekünket, hiszen a hatékony és teljes felépülés nagyban múlik a fizikumán. Ha túlontúl legyengül, nehezebben fog meggyógyulni, ha viszont testileg felerősítjük, akkor a regenerálódás is jóval könnyebbé válik.


  Akut betegség

  Egy hányós-hasmenéses vírus idején természetesnek vesszük, hogy a betegnek nincs étvágya, ha viszont „csak" egy durva meghűlés vagy egy ronda influenza kapja el a gyermekünket, sokszor nem értjük, miért nem akar még enni sem. Igazából semmi meglepő sincs ebben, tudniillik a legtöbb betegség, különösen ha magas lázzal járnak együtt, elveszi vagy legalábbis erősen csökkenti az emberek étvágyát.


  Kérdezz szakértőnktől!

  Az alábbi linken gyermekorvostól és védőnőtől egyaránt kérdezhetsz, várják jelentkezésed!

  Kérdezek!