Nyitólap » A lelassult fejlődés kezelése » 9-12 hónapos csecsemő táplálása

9-12 hónapos csecsemő táplálása

Normál étrend illetve behozó táplálás 9-12 hónapos csecsemők esetében.


"Tej-alapú" táplálék:

Tehéntejet önálló italként ne kapjon a csecsemő 1 éves koráig. Anyatej hiányában anyatej-kiegészítő tápszer adása javasolt [3,4,5]. Anyatejből vagy annak hiánya esetén tápszerből minimum 500 ml-t kapjon naponta a csecsemő [3].

Normál étrend:

1. anyatej, kb. 500 ml (1/2 liter) naponta
2. anyatej hiányában: anyatej-kiegészítő tápszer: kb. 500 ml naponta [3],
3. Lassan (7-9 hónapos kortól) bevezethető a joghurt, tehéntúró és a sajt is az étrendbe [3]. Kezdetben csak főzelékekhez, gyümölcsökhöz keverve, majd önállóan is beiktatható.

Behozó növekedéshez:

1. anyatej, minimum 500 ml naponta (ha van több, akkor kaphat többet is)
2. anyatej hiányában speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú tápszer: 200-400 ml naponta
3. A tejtermékekkel (joghurt, túró, sajt) naponta kínáljuk meg a csecsemőt. Kezdetben csak főzelékekhez, gyümölcsökhöz keverve, majd önállóan is beiktatható.

Cereáliák (tejpépek, gabonapépek):

Továbbra se merüljenek feledésbe a tejpépek!

Normál étrend:

Könnyen, gyorsan elkészíthetők és kiválóan alkalmasak reggelire, vacsorára, esetleg tízórai uzsonnára. Hosszantartó jóllakottság érzését biztosítja a babának.


Behozó növekedéshez:

Továbbra is javasolt a tejpép fogyasztása (a magas energia és fehérje tartalma miatt). Praktikusak lehetnek a tejpépek utazások, nyaralások kapcsán, mivel könnyen elvihetőek, egyszerűen elkészíthetőek.

Tojás:

Normál étrend:

Főtt tojás sárgája már adható. De a főtt tojás fehérjét csak 12 hónapos kor után szabad az étrendbe bevezetni [3].


Behozó növekedéshez:

Tojás sárgájával jól dúsíthatók az ételek. Hetente kapjon a csecsemő 1-2 főtt tojás sárgáját.

Gyümölcsök:

Aprómagvas és nehezen tisztítható gyümölcsöket (pl. ribizli, eper, málna) 12 hónapos koráig ne kapjon a csecsemő.

Normál étrend:

Gyümölcsök önállóan is adhatók, de italok és ételek készítésére is felhasználhatóak. Pl. finom turmixitalok készíthetőek gyümölcsök és anyatej vagy tápszer habosra turmixolásából.


Behozó növekedéshez:

Az eddig elfogadott gyümölcsökből készített gyümölcspürékhez keverjünk joghurtot, túrót vagy speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú tápszert, így az elkészített étel energia- és tápanyagtartalmát megnövelhetjük.

Zöldségek:

A felhasználható zöldségek köre egyre bővebb, lassan bevezethetőek az illóolaj tartalmú főzelékek (pl. karfiol, karalábé, kelkáposzta) [3,4]. A főzelékek íze 9-10 hónapos kortól fűszerekkel változatosabbá tehető pl. petrezselyem zöldjével, kaporral, majoránnával, póréhagymával. A vöröshagyma és a fokhagyma lehetőség szerint csak 1 éves kor körül kerüljön az ételbe [4].

Normál étrend:

Natúr (bolti) tejet, nagyobb mennyiségben még ételkészítéshez se használjunk a kisgyermek 3 éves koráig. Ha a receptek natúr tejet igényelnének, helyettesítsük a tejet anyatejjel vagy anyatej-helyettesítő tápszerrel. Az anyatejet vagy a tápszert mindig utólag adagoljuk az ételhez, és a dúsított ételt már ne tegyük ki hőhatásnak a vitaminok megőrzése érdekében.


Behozó növekedéshez:

A csecsemő 1 éves koráig azokat a főzelékeket, amelyek bolti tejet igényelnének anyatejjel, vagy speciális gyógyászati célra szánt, magas energia- és fehérjetartalmú tápszerrel készítsük el, ezeket mindig utólag adagoljuk az ételhez, a vitaminok épségének megőrzése érdekében.

Hús:

Hat hónapos kor után a főzelékekhez adjunk baromfihúst. Kezdetben a szárnyasok húsa javasolt (csirke, pulyka). A húst vízben puhára kell főzni majd ledarálni, mielőtt a főzelékhez adnánk.

Normál étrend:

A javasolt arány: 100 ml főzelékhez 5-10 g hús.

 

Behozó növekedéshez:

Fehérjedús étrendnél a javasolt arány:
100 ml főzelékhez 10-15 g hús.

Frissítve: (2014.07.28.)

Baba étrendminta


Hogyan néz ki egy 6-8 és egy 9-12 hónapos csecsemő étrendje? Mikor és milyen fajta táplálékra van szüksége?

Itt megnézheted!


Miért és hogyan vezess babatáplálási naplót?


A babatáplálási napló segítségével könnyen áttekinthetővé válnak az étkezések. A naplóban rögzített adatok ismeretében megtudhatjuk, hogy naponta mennyi energiához és milyen tápanyaghoz jut a gyermekünk.

Tovább olvasom...


További kapcsolódó írások: