Nyitólap » Kövessük a baba fejlődését! » Mi az a percentilis görbe és miért fontos?

Mi az a percentilis görbe és miért fontos?

A percentilis görbe igen fontos szerepet tölt be a baba hossz- és súlyadatainak követésében. Ennek segítségével grafikus formában láthatjuk gyermekünk fejlődési görbéjét. Emellett össze tudjuk hasonlítani gyermekünk fejlődési szintjét a vele azonos nemű és életkorú gyermekek fejlődésével.


A percentilis görbék értelemzése

A 3 %-os percentilisnél kisebb értékek (legalsó görbe alatti terület) azt mutatják, hogy gyermekünk fejlődése az azonos nemű és életkorú gyermekek között az alsó 3 %-ba tartozik. Ez az értékzóna jelentős súlyhiányra utal. Ilyenkor feltétlen vizsgálni kell a gyermek egészségi állapotát, figyelembe kell venni táplálkozási körülményeit.

A 3 és 10 %-os percentiles közötti értékek (alsó két görbe közötti terület) sovány gyermekre utalnak. Esetükben javasolt ellenőrizni, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék biztosított-e számára.

A 10 és 75 %-os percentilis közé eső értékek (második és harmadik görbe közötti terület) megfelelő tápláltságot jeleznek.

A 75 és 90 %-os percentilis közé eső érték (harmadik és negyedik görbe közötti terület) már súlyfölöslegre, túltápláltságra utalnak, míg a 90 és 97 %- os percentilis közötti gyermekek (legfelső görbe feletti terület) egyértelműen túlsúlyosak.

Fontos azonban, hogy gyermekünk fejlődését önmagához képest kövessük!

Ha gyermekünk percentilis görbéje a többi görbével viszonylag párhuzamosan fut a többi percentilis görbével, akkor gyermekünk fejlődése harmonikusnak mondható. Azonban ha a gyermek percentilis görbéje egyre inkább lefelé ível, és közben két alatta futó görbét is átszel, az annak a jele lehet, hogy nem gyarapodik megfelelően a baba.

Frissítve: (2014.07.28.)

Regisztrálj és kövesd gyermeked fejlődését percentilis görbén!

Regisztráció után rögzítsd gyermeked születés dátumát, születési hosszát és testsúlyát. További súly- és hosszaadatok megadásával gyermeked egyéni fejlődési görbéjét fogod megkapni!

Online percentilis követő


További kapcsolódó írások: