Nyitólap » A lelassult fejlődés felismerése » A lelassult fejlődés kezelése

A lelassult fejlődés kezelése

A csecsemőkori lelassult fejlődés esetében az energia- és a tápanyagbevitel növelésével csecsemője behozza az elmaradt növekedést, fejlődést.


Az igazi kihívást az okozza, hogy nem tudjuk egyszerűen a naponta elfogyasztott ételek mennyiségét olyan mértékben megnövelni, hogy az fedezni tudná a szükségletet, hanem úgy kell megoldanunk a magasabb bevitelt, hogy közel azonos volumenű ételt kapjunk, mind amit a csecsemő ezelőtt is jóízűen elfogyasztott. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy olyan tápszereket, ételeket és italokat adunk a csecsemőnek, melynek magas az energia és tápanyag tartalma.

Behozó növekedés

A behozó növekedés annyit jelent, hogy a csecsemő újra eléri azt a súlyt, amely megfelel a betegség előtti percentiles görbén történő fejlődésnek. Például ha egy csecsemő testtömege szépen fejlődik az 50-es percentilis görbének megfelelően, de egyszer csak megbetegszik, és a fejlődés leesik a 10-es percentilis értékre, akkor a behozó növekedéstől azt várjuk, hogy újra elérje a csecsemő az 50-es pecentlis értékhez tartozó testtömeget.

Koraszülöttek esetében, ha nagyon vontatott a fejlődés, és épp hogy eléri a 3-as percentilis értéket a testtömege, akkor a kitűzött cél lehet pl. a 10-es percentilis érték elérése. A táplálásterápia során alkalmazott módszerek attól függnek, hogy hány hónapos a csecsemő, illetve, hogy mi áll a lelassult fejlődés hátterében.

Regisztráljon, hogy honlapunkon egyszerűen követhesse a percentilis görbéken gyermeke fejlődését!

Táplálásterápia

A behozó növekedés elérése érdekében nem elegendő úgy táplálni a csecsemőt, mint az egészségeseket. A lelassult, illetve akadozó fejlődést mutató csecsemők sokkal több energiát és tápanyagot (főleg fehérjét) igényelnek, mint az egészséges társaik. Vigyázzunk azonban, túlzásokban sem szabad esni, hiszen a túl magas energia- és fehérjebevitel megterhelheti a csecsemő még éretlen emésztőrendszerét! Táplálásterápiát csecsemők esetében kizárólag rendszeres orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni.

A táplálásterápia akkor hatékony, ha hosszú távon alkalmazzák. Látványos testtömeg növekedés eléréséhez időre (gyakran hónapokra), és sok-sok türelemre van szükség.

A táplálásterápia aranyszabályai:

1. Gyakrabban és kisebb adagokkal kínáljuk meg a csecsemőt (naponta 6-7 alkalommal)!

2. Korától függően dúsítsuk az ételeket, italokat, hogyha csak kis mennyiséget képes elfogyasztani, akkor is megkapja a szükséges tápanyagokat!

3. Anyatej hiányában a csecsemő fogyasszon naponta speciális összetételű, magas energia- és fehérjetartalmú tápszert, mely kifejezetten a lelassult fejlődésű csecsemőknek lett kifejlesztve a behozó növekedés elősegítése céljából!

Frissítve: (2014.07.28.)

Kérdésed van?

Lelassult fejlődés gyanúja esetén kérdéseidet várják gyermekorvos és védőnő szakértőink. A tünetekkel azonban mindenképpen keresd fel személyesen gyermeked orvosát, védőnőjét is!

Kérdezd szakértőnket!


További kapcsolódó írások: